Thee, herbalism en gezondheid

Wij hebben de term ‘herbalism’, wat vertaalt in kruidengeneeskunde, in onze naam toegevoegd om mensen meer bewust te maken voor de belang van gezondheid, wat zij hier persoonlijk aan kunnen doen en mensen in het algemeen hier meer voor te interesseren. 

In bepaalde talen wordt men duidelijker gewezen op de relatie tussen thee en kruiden en kruidengeneeskunde/herbalism in het algemeen. Zo is het woord voor thee in Pools ‘herbata’. Wij willen daarom een stuk wijden om te wijzen op het belang van het nuttigen van kruiden en thee. Wij geven hierbij geen medisch advies en zien kruidengeneeskunde niet als een alternatief voor medicijnen en moderne geneeskunde, maar als een (preventieve) aanvulling.

Geneesmiddelen worden vaak ontwikkeld door het extraheren en concentreren van een werkzaam bestanddeel van een stof in de natuur die effectief is gebleken bij de behandeling van bepaalde lichamelijke of geestelijke klachten. In die zin pakken medicijnen klachten of ziektes acuut aan, terwijl heilzame kruiden gezien moeten worden als preventieve middelen. De filosofie van het gezegde ‘an apple a day keeps the doctor away’ is hier van toepassing. Deze filosofie wijst op het belang van een continue en regelmatige opname van belangrijke stoffen zoals bijvoorbeeld vitamines en antioxidanten.

Hoe bepaalde stoffen interageren met het menselijk lichaam is zeer complex en dit kan ook verschillen tussen mensen. Stoffen die zeer effectief zijn bij de behandeling van klachten of ziekten van bepaalde mensen kunnen bij anderen niet effectief blijken. Vanwege de complexiteit van dit onderwerp worstelt in veel gevallen zelfs de moderne geneeskunde met het doen van sluitende uitspraken over voeding en de rol bij het voorkomen van klachten en ziekten. Vaak worden daarom statistische methoden gebruikt voor het maken van gevolgtrekkingen.

Verschillende volkeren hebben door de tijd heen ontdekt en gezien dat bepaalde kruiden en stoffen een gunstige invloed kunnen hebben op de menselijke gezondheid. Wat hier opmerkelijk is, is dat verschillende beschavingen onafhankelijk van elkaar tot dezelfde conclusies zijn gekomen en dat dezelfde effecten door de eeuwen heen worden waargenomen. Daarom is er veel collectief bewijs om de gunstige effecten van deze kruiden en stoffen te ondersteunen. Deze kennis is met de tijd echter verdwenen uit het collectieve geheugen en naar de achtergrond verschoven. Als Anna Herbalism willen we er daarom aan bijdragen dat mensen zich weer hierin verdiepen en kennis hiervan opdoen. Bij onze theesoorten hebben wij informatie over de gezondheidsvoordelen die bekend zijn opgenomen.

Wat is gezond?

Tegenwoordig wordt het woord gezond vaak ten onrechte gebruikt als marketinglabel. Zo zien we in reclames een verkeerde scheiding tussen lekker en gezond, alsof dit onderscheid altijd al zou bestaan. Maar al te vaak denken we te laat na over het begrip gezond.

De vraag wanneer iets de label gezond verdient, is niet triviaal. Als we in een woordenboek kijken, zien we bijvoorbeeld ‘heilzaam’ als betekenis. Iets dat heilzaam is, kan echter in de verkeerde dosis schadelijk zijn. Een nog ingewikkelder geval is fruit dat is behandeld met pesticiden, wat tegenwoordig vaak het geval is. De consensus is dat fruit er mooi uit moet zien zonder onvolkomenheden en de aanwezigheid van insecten. Het is natuurlijk wel zo dat appels bijvoorbeeld veel heilzame stoffen bevatten, zoals antioxidanten, maar op deze manier kunnen ze ook schadelijke stoffen bevatten. De vraag rijst dan of de consumptie van zo’n appel gezond is, en of de term gezond een ‘netto’ term is waarin heilzame en schadelijke zaken tegen elkaar kunnen worden afgestreept? Het is dus sowieso een ingewikkelde vraag, maar we kunnen in ieder geval concluderen dat er een risico is gezien de onzekere factoren.

We kunnen dus filosoferen en veel onderzoek doen, maar het blijft een ingewikkelde vraag die we nooit adequaat kunnen beantwoorden. Bij Anna Herbalism geloven we echter in de volgende punten:

  • We geven geen professioneel advies en vragen onze klanten om hun eigen onderzoek te doen en professioneel medisch advies in te winnen, vooral bij het gebruik van medicijnen of onderliggende aandoeningen. We bieden op onze website ook boeken aan die we als referentie gebruiken;
  • Het is raadzaam om onbewerkte en biologische producten te consumeren die veel geschiedenis en bewijs hebben over hun effectiviteit. Wij bieden alleen dergelijke producten aan;
  • Thee is waarschijnlijk de meest natuurlijke manier om heilzame stoffen op te nemen. Ten slotte heeft thee het indirecte voordeel dat je veel water binnen krijgt, terwijl heet water specifiek ook nuttige effecten heeft;
  • Variatie en diversificatie is belangrijk, omdat je veel verschillende heilzame stoffen binnenkrijgt, terwijl sommige stoffen in grote doses schadelijk kunnen zijn;
  • Het is goed om na te denken over hoe je lichaam en geest reageren op consumptie. Zo kan het zijn dat je een prettig kalmerend effect ervaart of dat je allergisch reageert op bepaalde stoffen.

 

Natuurlijke bronnen en supplementen

We zien tegenwoordig op veel plaatsen dat supplementen worden aangeboden waarvan wordt geclaimd dat ze een gunstige werking hebben op de gezondheid. Vaak bevatten deze supplementen bestanddelen van bijvoorbeeld planten of kruiden. En hoewel er kwalitatief hoogstaande producten bestaan, kiezen wij er echter bewust voor om geen supplementen aan te bieden op onze website en winkel. Wij geloven enkel in de directe consumptie van de natuurlijke bronnen en thee biedt bij uitstek de meest natuurlijke wijze hiervoor. Wij geloven enkel in onverwerkte en organische producten, omdat er hier een lange historie bestaat omtrent de gunstige werking terwijl dit niet het geval is bij supplementen.   

Bronnen

We kunnen specifiek de volgende boeken aanraden:

  • ‘Encyclopedia of Herbal Medicine’, door Andrew Chevallier. Dit is het meest uitgebreide naslagwerk wat we kunnen aanraden waarin hij ingaat op 550 kruiden en eigenschappen;
  • ‘Medicinal Herbs’, door Rosemary Gladstar. Dit is een wat bondiger werk over herbalism en meer aan te raden voor een beginner in dit onderwerp.
  • ‘Cancer hates tea’, door Maria Uspenski. Dit is een fascinerende boek wat wel een sterkere mening inneemt dan voorgaande twee bronnen met betrekking tot gezondheidsvoordelen en met name met betrekking tot kanker.
Scroll naar boven