Sommige theesoorten bevatten een enorme mix van verschillende kruiden, waarbij sommige waarvan we voorheen niet eens wisten dat ze bestonden. We willen hier een inleiding en voorbeelden geven in enkele kruiden.
Er bestaan verschillende boeken die ingaan op kenmerken en eigenschappen van kruiden. Het is ons echter opgevallen dat deze zich over het algemeen beperken tot een collectie van ongeveer 30 kruiden. Dit zijn vaak ook de kruiden die het meest heilzaam zijn en het meest worden gebruikt in voedsel en de thee. Hieronder willen we er enkele uitlichten.
Het is goed om aan te geven dat bepaalde kruiden bij bepaalde mensen meer effect hebben dan bij anderen, het is daarom belangrijk stil te staan wat uw eigen ervaringen zijn.

Munt
Munt en muntthee in het specifiek kennen we waarschijnlijk allemaal wel. Munt bevat menthol wat het een karakteristieke verfrissende smaak geeft. Muntbladeren bevatten verder o.a. veel vitamine C, D, E, fosfor en calcium.
Munt heeft diverse voordelen voor de gezondheid, waarvan we enkele voorbeelden zullen geven. Ten eerste geeft het een frisse adem. Het kan stress verminderen, het inademen van de muntgeur kan hier al voor zorgen. Verder is munt is ontstekingsremmend en is goed voor de maag en spijsverteringsstelsel. In het specifiek kan munt helpen bij misselijkheid en een opgeblazen gevoel. Verder kan munt hoofdpijn doen verminderen. Al met al heeft munt diverse medicinale werkingen en dat is ook waardoor muntthee erg geliefd is in verschillende culturen.

Kamille
Kamille en kamillethee in het bijzonder zijn ook vrij bekend bij de meesten. Kamille is met name bekend vanwege de kalmerende werking, het wordt daarom ook wel gebruikt in de avond voor een betere nachtrust.
Kamille bevat veel anti-oxidanten (zoals flavonoïden) en is daarmee onstekingsremmend en bevat daarnaast ook een kleine hoeveelheid estherische olie wat het de karakteristieke geur geeft. Naast het kalmerende effect kan kamille heilzaam zijn voor de spijsverteringstelsel, zoals het kalmeren van de maag, en de huid.
Let op dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor kamille.

Paardenbloem
Paardenbloem kunnen we overal vinden, maar weinigen zijn ermee bekend dat paardenbloem kan worden gebruikt in salades of om thee mee te maken. Zowel de wortel, steel als bladeren kunnen hiervoor worden gebruikt. Op youtube kunt u verschillende video’s vinden waarin dit wordt uitgelegd, want het vereist enige kennis.
Paardenbloem bevat diverse anti-oxidanten en bitterstoffen die de spijsvertering kunnen bevorderen. Het kan daarmee o.a. worden gebruikt om de levergezondheid te ondersteunen. Er zijn verder onderzoeken die suggereren dat paardenbloem de bloedsuikerspiegel kan helpen reguleren en de urineproductie kan verhogen. Al met al is paardenbloem een unieke plant met opmerkelijke eigenschappen.

Hibiscus
Er zijn honderden soorten hibiscusplanten, echter in de context van drank wordt deze term vaak gebruikt voor de hibiscus sabdariffa. Deze staat bekend om de felrode bloembladeren die worden gedroogd en gebruikt in bijvoorbeeld thee. Het is in recente jaren erg in populariteit toegenomen, omdat het een heerlijke thee is met unieke gezondheidsvoordelen.
Aan de hibiscus worden een groot aantal gezondheidsvoordelen toegeschreven, zoals onstekkingsremmende eigenschappen, het reguleren van de cholestrolgehalte, ondersteunen van het immuunsysteem en de levergezondheid.

Gember
Gember is een kruid met een sterke en karakteristieke smaak die we waarschijnlijk allemaal wel kennen. Het wordt naast thee veelal ook in eten gebruikt en aan gember worden verschillende medicinale voordelen toegeschreven zoals ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. We merken dat de vraag naar gember met name hoog is in de winter en het griepseizoen. Sommige mensen houden niet van de smaak van gember, vaak kan de combinatie met honing hier echter bij helpen om de smaak van de thee minder scherp te maken.

We hebben natuurlijk slechts enkele kruiden beschreven en onze beknopte uitleg doet geen recht aan de complexe natuur van deze kruiden. Er zijn daarnaast nog heel veel interessante kruiden en planten die we niet hebben behandeld, zoals bijvoorbeeld:
- Kurkuma
- Rooibos
- Rozemarijn
- Jasmijn
- Eukalyptus
- Brandnetel
- Lavendel
- Knoflook
- Citroengras
- etc etc
We willen in de toekomst op regelmatige basis meer aandacht besteden aan een bepaalde kruiden in onze nieuwsbrief en hierbij ook ingaan op recente medische studies.
Zelf kruiden groeien of zoeken
U kunt natuurlijk ook zelf kruiden groeien of kruiden die in de natuur te vinden zijn plukken en groeien. Hierover kunt u veel bronnen zoals boeken of zelfs youtube video’s vinden en het is zeker de moeite waard hier een keer een blik op te werpen.